donderdag 7 maart 2013

Pelletkachel en Pellet CV onderhoud en Service


Pelletkachel Onderhoud 

Op de meeste pelletkachel forums  kunt u berichten lezen van mensen welke niet (meer) tevreden zijn over de gekochte pelletkachel.

Als je dan tussen de regels doorleest zeggen veel mensen dat de kachel in eerste instantie naar tevredenheid heeft gebrand maar naar verloop van tijd steeds minder werd.

In de meeste gevallen is de kachel nog nooit in onderhoud geweest. Of het is uitgevoerd door een niet gecertificeerde pelletkachel monteur.

Wat gebeurt er als een pelletkachel meer dan 1000 uur heeft gebrand.

Zodra een pelletkachel meer dan 1000 branduren heeft gemaakt raken de interne kanalen van de kachel verstopt met as. Het gevolg is dat de minder zuurstof door het brander potje wordt gevoerd. het effect is dat  de pellets minder snel wegbranden.

Dit is te vergelijkbaar met een barbecue welke nog niet op temperatuur is. Om deze goed aan de vlam te krijgen moet er geblazen worden. Door het blazen wordt er extra zuurstof toegevoegd waardoor de kolen beter, sneller en heter gaan branden. Bij het verstopt raken van de pelletkachel wordt er minder zuurstof door het vuur geblazen en liggen de pellets meer te smeulen dan te branden.

Het gevolg is dat er een koek in de brander pot vormt en de pellets niet wegbranden. In plaats hiervan gaan ze ophopen in de brander potje. Dit is het bekende overlopen van de brander potje.

Pelletkachel groot onderhoud 

Naast het dagelijks reinigen van de brander kamer en het ledigen van de as lade, heeft een pelletkachel zeker periodiek onderhoud nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte pellets ligt het onderhoudsinterval tussen de 900 en 1200 branduren.

Tijdens het groot onderhoud aan een pelletkachel, dient het binnenwerk van de brander kamer, verwijderd te worden. Op deze manier is het inwendige van de pelletkachel goed toegankelijk voor het schoonmaken. De ruimtes tussen de buizen, bovenin de brander kamer, dienen ECHT GRONDIG gereinigd te worden. Het beste resultaat verkrijgt men door met hoge druk tussen de buizen door te blazen.

Vervolgens moet de ventilator uit het pomp huis gedemonteerd worden zodat de waaier goed schoongemaakt kan worden.

Maak het slangetje, naar de druk klep, los aan de klep zijde en blaas deze door.

Om het onderhoud echt goed uit te voeren is het aan te raden het onderhoud buiten uit te voeren zodat de roet niet in de kamer komt.

Besluit u het onderhoud zelf uit te voeren dan moet u wel goed weten waar u aan begint. Om deze reden is het beter om het onderhoud uit te laten voeren door een gecertificeerde monteur.
Voordat u de kachel terug plaatst reinig dan eerst het afvoerkanaal en vervang beschadigde afdichtingsrubbers in de overgangen van de afvoer pijpen.

Voor meer info bezoek ook www.rrpelletkachel.nl  Pelletkachel Calux site www.pelletkachelscalux.nl Pelletkachel Artel site  artelpelletkachel.nl



1 opmerking:

  1. Na twee jaar loopt potje over en slechte verbranding,
    Alles uitgeblazen met 200 bar, ook motor losgemaakt en deze uitgeblazen en gekuist kortom alles zoals hierboven.
    Maar da slangetje van die klep da vind ik niet, ik had daar graag meer uitleg over gehad of een foto met verwijzing,
    Want niets is verandert het kan nog enkel aan da slangetje liggen dat ik niet vind.
    Mijn email, frank.remaut@telenet.be
    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen